پی آر پی ( PRP ) چیست؟
پزشکان برای تقویت رشد مو و جلوگیری از ریزش مو، پی آر پی را به پوست سر تزریق میکنند. اما پی آر پی PRP)) چیست و چه کاربردهایی دارد؟ این مقاله به همین موضوع میپردازد.
پی آر پی PRP)) چیست؟
پلاسمای غنی از پلاکت، یا پی آر پی (PRP)، مادهای است که باعث بهبودی میشود. پلاسما جزئی از خون است که پروتئینهایی خاص دارد که علاوه بر کمک به به لخته شدن خون، از رشد سلولی هم حمایت میکنند. محققان، پی آر پی را با جداسازی پلاسما از خون و غلیظ کردن آن تولید میکنند. اینطور تصور میشود که تزریق پی آر پی به بافتهای آسیبدیده، بدن را برای رشد سلولهای جدید و سالم تحریک میکند و باعث بهبودی میشود. این درمان به طور قطعی ثابت نشده است، اما افراد بسیاری از جمله ورزشکاران مشهور از این تزریقها برای کمک به بهبود جراحاتشان بهره میگیرند.
کاربرد پی آر پی، درمان به چه دلایلی انجام می شود؟
درمان پی آر پی، کاربردهای متعددی دارد که برخی از آنها عبارتند از:
- ریزش مو
پزشکان برای تقویت رشد مو و جلوگیری از ریزش مو، پی آر پی را به پوست سر تزریق میکنند. بر اساس نتایج تحقیقات، تزریق پی آر پی در درمان «آلوپسی آندروژنیک»، که از آن با عنوان طاسی با الگوی مردانه هم نام میبرند، موثر است.
- آسیب های تاندون
تاندونها، نوارهای بافتی سفت و ضخیمی هستند که ماهیچه را به استخوان متصل میکنند و معمولا پس از آسیب دیر بهبود مییابند. پزشکان از پی آر پی برای درمان مشکلات مزمن تاندون مانند مشکل در آرنج تنیسبازها، «تاندونیت آشیل» در مچ پا و زانو، استفاده میکنند.
- صدمات حاد
درمان آسیبهای حاد ورزشی مانند کشیده شدن عضلات «همسترینگ» یا رگ به رگ شدن زانو، از دیگر کاربردهای درمان پی آر پی است.
- ترمیم بعد از جراحی
گاهی اوقات پزشکان پس از جراحی از پی آر پی برای ترمیم تاندون پارهشده در شانه یا رباطها (مانند رباط صلیبی قدامی) استفاده میکنند.
- آرتروز
تزریق پی آر پی در زانو ممکن است به افراد مبتلا به آرتروز کمک کند. بر اساس نتایج تحقیقات، پی آر پی برای درمان آرتروز موثرتر از تزریق اسید هیالورونیک است.به این نکته مهم توجه کنید که هیچیک از این کاربردها به طور صد در صد، تایید نشدهاند.
- چطور برای برای تزریق پی آر پی آماده شوید؟
به طور کلی، برای تزریق پی آر پی به آمادگی خاصی نیاز نیست و آمادگی لازم به نحوه دریافت پی آر پی بستگی دارد. پی آر پی را میتوان به روشهای مختلفی تزریق کرد. مثلا گاهی نیاز است که قبل از تزریق پی آر پی روی پوست سر شما، از محلول بیحسکننده موضعی لیدوکائین در این ناحیه استفاده کرد. در چنین شرایطی، لازم است که کمی زودتر از زمانی که وقت گرفتهاید به مطب، یا کلینیک مراجعه کنید تا روند بیحسی تکمیل شود. در موارد دیگر، برای کاهش هر نوع ناراحتی، بیحسکننده موضعی با پی آر پی مخلوط میشود. گاهی اوقات، پزشک پی آر پی را هنگام جراحی تزریق میکند. در این مورد، دستورالعملهایی را که جراحتان مطرح کرده، دنبال کنید.
- فرآیند تزریق پی آر پی
در ادامه با فرآیند تزریق پی آر پی آشنا میشوید: لازم است که نمونه خون شما گرفته شود. مقدار نمونه خون به محل تزریق پی آر پی بستگی دارد. مثلا مقدار خونی که برای تزریق به پوست سر استفاده میشود، 20 میلیلیتر و کمی بزرگتر از یک قاشق چایخوری است. نمونه خون شما در یک سانتریفیوژ قرار میگیرد و در آن اجزای خون از یکدیگر جدا میشوند. فرآیند جداسازی حدود 15 دقیقه طول میکشد. یک تکنسین، پلاسمای جدا شده را برای تزریق به ناحیه آسیبدیده آماده میکند و PRP توسط پزشک به ناحیه آسیبدیده تزریق میشود.
- عوارض جانبی احتمالی پی آر پی چیست؟
پی آر پی، موادی دارد که به طور مستقیم از بدن شما گرفته شده، به همین دلیل هم خطر واکنشهای آلرژیک را که ممکن است در اثر تزریق سایر داروها مانند کورتیزون، یا اسید هیالورونیک رخ دهد، کاهش میدهد. با این حال، به این دلیل که پی آر پی شامل تزریق به پوست است، عوارض جانبی و خطراتی را به همراه دارد که عبارتند از:
- عفونت
- آسیبهای عصبی
- درد در محل تزریق
- آسیب بافتی
- پزشک شما، اقداماتی را برای به حداقل رساندن این خطرات انجام خواهد داد.
زمان نقاهت تزریق پی آر پی چقدر است؟
در شرایطی که پی آر پی، پس از آسیب تزریق میشود، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که به ناحیه آسیبدیده استراحت بدهید. این قبیل توصیهها به دلیل پی آر پی نیست، بلکه به دلیل آسیبی است که به آن دچار شدهاید. اکثر افراد میتوانند پس از تزریق پی آر پی، فعالیتهای روزانه خود را ادامه دهند و نیازی به استراحت ندارند.
معایب پی آر پی
ممکن است پس از تزریق پی آر پی، متوجه تفاوت فوری نشوید، اما در عرض 3 هفته تا 3 ماه، سرعت بهبودی افزایش پیدا میکند. این درمان، حجمدهنده نیست و مانند ژل و چربی برای پر کردن و حجمدهی استفاده نمیشود، اما میتوان از آن برای افزایش ماندگاری چربی تزریقی، افزایش کلاژنسازی و لیفت استفاده کرد.
سخن پایانی
همانطور که متوجه شدید، پی آر پی (PRP)، یا پلاسمانی غنی از پلاکت، مادهای است که باعث بهبودی میشود. پلاسما جزئی از خون است که پروتئینهایی خاص دارد که به لخته شدن خون کمک میکند. از این درمان برای مشکلاتی مانند آسیبهای تاندون، صدمات حاد و ریزش مو استفاده میشود. نتایج درمان بین 3 هفته تا 3 ماه مشخص میشود.
جهت مشاوره پی آر پی با شماره های زیر تماس حاصل فرمایید.